Unul dintre studii s-a bazat pe analizarea a 46 de participanţi care sufereau de pre-hipertensiune arterială, o stare în care tensiunea lor arterială era între 120 cu 80 de mm Hg şi 139 cu 89 mm Hg, adică doar puţin peste limita normală.
Participanţii au consumat, timp de câteva săptămâni, de trei ori pe zi, câte o porţie de stafide. La sfârşitul studiului s-a constatat că nivelul tensiunii fiecărui participant a scăzut considerabil. Mai exact, după 12 săptămâni, unii participanţi au înregistrat o scădere de şapte procente.
Specialiştii nu cunosc încă motivul pentru care stafidele sunt atât de bune în prevenirea hipertensiunii, dar presupun că acest beneficiu provine din nivelul ridicat de potasiu. Este cunoscut faptul că stafidele reprezintă o sursă foarte bună de fibre dietetice antioxidante care pot modifica biochimia vaselor se sânge, determinându-le să fie mai puţin rigide şi implicit să prevină tensiunea arterială.
O mână de stafide (aproximativ 60 de stafide) conţine un gram de fibre şi 212 miligrame de potasiu. Boabele de struguri uscate sunt adesea recomandate ca parte a dietei pentru reducerea tensiunii arteriale.
Un alt studiu, început în 1985, a urmărit efectul plantei de soia asupra hipertensiunii şi a demonstrat că un aport zilnic de tofu, arahide şi ceai verde a ajutat la scăderea presiunii arteriale la 5100 de persoane. Indivizii care au consumat cam 2,5 miligrame de isoflavone (substanţe din componenţa soiei) au înregistrat o scădere considerabilă a tensiunii sistolice. Avantajul este că aportul zilnic de isoflavone se obţine foarte uşor. Un pahar de lapte de soia conţine 22 de mg de isoflavone, de aproape 10 mai mult decât necesarul zilnic.
Rezultatele studiilor demonstrează că o includerea soiei şi a stafidelor în dietă poate să le ofere celor care au pre-hipertensiune şansa de a nu fi nevoiţi să se trateze cu medicamente.
Sursa: AFP